Doživite Maroko
Jedrotours.com
PUTURIST.COM
Jedrotours
Create your own banner at mybannermaker.com!
Blog
ponedjeljak, srpanj 26, 2010
Izlet u Saharu dogovorili smo nekoliko mjeseci ranije i nakon toga nismo se više čuli s ljudima iz te agencije. Okvirno, dogovor je bio da krećemo trećeg dana u 7 sati ujutro. Kako putujemo, čime, s kim..., nismo znali, sve smo prepustili slučaju. Sa prepunim ruksacima na leđima i oskudno odjeveni spustili smo se niz ulicu na dogovoreno mjesto. I zaista, u 7 sati i pet minuta stvari smo ukrcavali u oveći kombi u kojem su se uz nas našli vozač, vodič i jedna simpatična medicinska sestra iz Kanade. Šturo nam je rečeno da moramo skupiti još dvije cure. Kada su se ukrcale i posljednje putnice, Australke rodom iz Hong Konga i Vijetnama, naša mala skupina bila je spremna za Saharu.

One moderne autoceste koje spajaju gradove ostavili smo daleko iza sebe i otisnuli se uskim planinskim putićima preko planine Atlas. Putovanje od gotovo deset sati "razbijali smo čestim stajanjima kako si se uvjerili su izvrsnosti pejzaža ovog bogomdanog krajolika. S jedne strane snijeg (da, da snijeg) i poznata marokanska skijališta, a sa druge strane pustoš ispresijecana oskudnim zelenilom i kućama od blata, nakrčkanim ljudima koji su tako umom toliko daleko od nama bliskog, kompjutera, interneta, blogova... Svakim novim kilometrom priroda je bila sve surovija, a zelenila je bilo sve manje.  Prvu pauzu upotpunili smo posjetom tipičnom marokanskom seocetu u podnožju Atlas planine. Parkiravši kombi na nekom improviziranom šljunkastom parkiralištu zaputili smo se prema istome. Doći do njega može se jedino magarcem( vodić se plaća deset dirhama) ili bosonog preko rijeke koja ga okružuje. Nakon što smo prešli rijeku, svatko po preferencijama, našli smo se, ni manje ni više nego na mjestu gdje su se snimale holivudske uspješnice "Gladijator" i "Lawrence od Arabije".

Za holivudske režisere kuće od blata pečenog na saharskom suncu imaju opijajuću moć. Toliko jednostavne, a opet toliko naizgled moćne nastambe u kojima se normalno odvija suživot ljudi i stoke. Imali smo priliku iz prve ruke uvjeriti se u unutrašnjost takve jedne kućice koja pri samom ulasku ruši svaku predodžbu o normalnom kućanstvu . Ugostio nas je simpatični bračni para koji živi od malo plodne zemlje, dvije koze i nekoliko kokoši, i naravno milostinji posjetitelja. Elegantno smo prošli kroz kuću i naposljetku se raskomotili u podrumu, gdje nas je domaćin počastio čajem od mente i pogačom. Šetnju gradom nastavili smo do samog vrha zamka, odakle smo se uvjerili da se radi o mjestašcu od svega 20-ak kuća. Na samom vrhu brda pružao se pogled na selo kao i na rijeku gdje su magarci i dalje marljivo prevozili mještanine i pokojeg turista. Vrijeme je bilo za nastavak putovanja do naše krajnje destinacije, Sahare.

jedrotours @ 13:54 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare